Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Τα POS φέρνουν πρόστιμαΈχεις POS; Απόδειξη! Σε αντίθετη περίπτωση έρχεται τσουχτερό πρόστιμο (1.000 ευρώ). Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης του πλαστικού χρήματος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων την ανάρτηση ειδικών πινακίδων, σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες και κοντά στο ταμείο των επιχειρήσεων, οι οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές για την αποδοχή ή μη πληρωμών μέσω POS. Ουσιαστικά, οι πελάτες έρχονται αντιμέτωποι μ’ ένα déjà vu, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την έκδοση αποδείξεων, με τα αποτελέσματα πάντως να μην είναι τα επιθυμητά για τα κρατικά έσοδα.

Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις​
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο». 


Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να επεκτείνει -σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην αγορά- τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το επόμενο, πιο καθοριστικό, βήμα προβλέπεται να γίνει με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τα επαγγέλματα και τις κατηγορίες παροχής υπηρεσιών οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Σε τρεις φάσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση εγκατάστασης POS από τα καταστήματα εστίασης, καθώς και άλλα επαγγέλματα με υψηλή παραβατικότητα. Η δεύτερη θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017 και η τρίτη φάση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Το πρόστιμο μπορεί να περιοριστεί στο μισό, εφόσον πληρωθεί εντός 30 ημερών από την επιβολή του​
Σημειώνεται ότι αρμόδια Αρχή για τη διενέργεια του ελέγχου και την επιβολή των προστίμων, στην περίπτωση που η ενημέρωση των καταναλωτών για την αποδοχή πληρωμών μέσω POS είναι ελλιπής, είναι η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Το πρόστιμο μπορεί να περιοριστεί στο μισό, εφόσον πληρωθεί εντός 30 ημερών από την επιβολή του. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι η έκδοση απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία να ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια του ελέγχου.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.