Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Oχι στην έκδοση των «οκτώ» αποφάσισε ο Άρειος Πάγος


Οχι αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους  ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.
Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
Η ανακοίνωση της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματισθεί για το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, λόγω της συνεχιζόμενης διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, για τους τέσσερις πρώτους η διάσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί, λόγω ασθενείας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.
Η υπόθεση παρουσιάζει έντονο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ένα «τέστ αντοχών της δημοκρατίας». 


Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Αν ο Άρειος Πάγος κρίνει απορριπτέο το αίτημα των τουρκικών αρχών και αποφασίσει να μην προχωρήσει στην έκδοση των αξιωματικών, η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη και η υπόθεση θα λήξει εκεί.
Αν το ανώτατο δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των αξιωματικών, το βάρος πέφτει πλέον στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την έκδοσή τους.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που Άρειος Πάγος και υπουργός Δικαιοσύνης ταχθούν υπέρ της εκδόσεως, η διαδικασία δεν θα εκκινήσει άμεσα, καθώς οι 8 στρατιωτικοί έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου, τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση.
Μέχρι τώρα και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής έχουν ταχθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά της έκδοσης των οκτώ, μιλώντας για σεβασμό στις ευρωπαϊκές νομικές αξίες, αλλά και με επιχειρήματα βασιζόμενα στη Σύμβαση της Ρώμης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι τεταμένη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι στρατιωτικοί δεν θα δικαστούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης, και πως μια πιθανή έκδοσή τους θα έθετε τη ζωή και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.