Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Έντονη δυσαρέσκεια στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις φετινές Κρίσεις - «γκρίζα σελίδα στην πυροσβεστική ιστορία»Την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν προκαλέσει οι φετινές Κρίσεις, με αρκετούς από αυτούς να κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρες» αδικίες και, όπως ανακοινώθηκε από την Ένωσή τους, «για μια διαδικασία που θα γραφτεί στο γκρίζο τεύχος της πυροσβεστικής ιστορίας».
Όπως αναφέρουν έμπειροι αξιωματικοί στο zougla.gr, για τις κρίσεις (προαγωγές και αποστρατεύσεις) στους ανώτερους κι ανώτατους βαθμούς αξιοποιήθηκαν... αμφίβολα κριτήρια, με αποτέλεσμα αρκετοί έμπειροι κι αποδεδειγμένα στο πεδίο ικανοί αξιωματικοί να μείνουν "εκτός", ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι επελέγησαν στελέχη που βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην επετηρίδα της σειράς τους. 

​Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι επελέγησαν στελέχη που βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην επετηρίδα της σειράς τουςΧαρακτηριστικά, για τον βαθμό του Πύραρχου προήχθησαν 6 στελέχη, από την 69η θέση - ο τελευταίος (!) της σειράς του, μέχρι τον 11ο. Ως εκ τούτου, κανείς από τους δέκα πρώτους δεν προήχθη.

Αντίστοιχη κατάσταση και στους άλλους βαθμούς: για τον βαθμό του αντιπύραρχου, προήχθησαν από τους 91 της σειριάς τους, οι 8, οι οποίοι επελέγησαν από την 87η μέχρι τον 28η θέση και κανείς από τους συναδέλφους τους που είναι πιο πάνω στη σειρά τους.

Αρνητική αίσθηση προκλήθηκε δε, από το γεγονός ότι κανείς από τους υπηρετούντες στην Αττική δεν προήχθη σε ανώτατο βαθμό, παρά την ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική χρονιά που πέρασε, και στην οποία το Σώμα ανταποκρίθηκε με επιτυχία. 

Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία, αξιωματικοί παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε νησιωτικές περιφέρειες, μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τα έξοδα διαβίωσής τους.

«Οι κρίσεις αυτές προκαλούν διοικητικές ανωμαλίες: χωρίς λόγο, ένας αξιωματικός που ήταν διοικητής κάποιου συναδέλφου του, τώρα θα γίνει υποδιοικητής του και το ανάποδο. Όλη αυτή η αναξιοκρατία δυστυχώς αποτελεί αντικίνητρο για την παραγωγικότητα μας την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Παρόλα αυτά, πιστοί στο αίσθημα της μεγάλης ευθύνης μας, θα κάνουμε και πάλι ότι μπορούμε, βασιζόμενοι στη συνείδησή μας και στο καλό της πατρίδας μας», αναφέρουν αξιωματικοί στο zougla.gr.

Οι προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα για το 2017 είναι πολλές: οι συμβάσεις των πυροσβεστών 5ετους θητείας λήγουν τον Φεβρουάριο και δεν έχει οριστεί ακόμα τι θα γίνει με αυτούς και πώς θα καλυφθούν οι θέσεις τους, εν όψει μάλιστα και της απαιτούμενης στελέχωσης των περιφερειακών αεροδρομίων... 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος:


«Δυστυχώς η ολοκληρωθείσα διαδικασία των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα γραφτεί στο γκρίζο τεύχος της πυροσβεστικής ιστορίας. Το προεόρτιο της διαδικασίας ξεκίνησε με την προ ολίγου καιρού αντικατάστασης του αρμόδιου Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και συνεχίστηκε με την μετακίνηση αιφνιδίως του Προϊσταμένου του Τμήματος Αξιωματικών και του Προϊσταμένου Γραμματείας του Αρχηγείου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, χωρίς κανένα προφανή λόγο και αιτιολόγηση και μάλιστα ενώ ευρίσκονταν αμφότεροι σε κανονική άδεια και κατά παρέκκλιση του πνεύματος του Κανονισμού Μεταθέσεων, που θέτει περιορισμό στις μετακινήσεις 15 ημέρες προ και μετά των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων. Αυτή η απουσία της Θείας Χάρης, προφανώς οδήγησε στα παραπέρα πρωτοφανή γεγονότα για τον διοικητικό μηχανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πρώτη πράξη εξελίχθηκε με το απίστευτο των κρίσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών, όπου Στρατηγοί ενώ αποστρατεύτηκαν, έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την εργασία τους. Η συγκεκριμένη πράξη συνοδεύτηκε και από το πρωτοφανές του «μυστηρίου» αν τελικά έγιναν ή δεν έγιναν οι κρίσεις, με παράλληλη λειτουργία ενημερωτικών κύκλων – τριγώνου Βερμούδων. Παρά την θεσμική καταρράκωση, οι αποστρατευθέντες Στρατηγοί, στάθηκαν στο ύψος τους και σεβάστηκαν τον όρκο τους και τα χαρακτηριστικά του Ανδρός.

Η δεύτερη πράξη του δράματος έκλεισε με την ολοκλήρωση των κρίσεων των ανωτέρων Αξιωματικών, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διοικητική ανωμαλία στον διοικητικό μηχανισμό του ΠΣ, μιας και επιλέχθηκε στο μέγιστο βαθμό η επιλογή των εσχάτων στον σχετικό πίνακα των προς προαγωγή, με αποτέλεσμα της ανατροπής της μέχρι τώρα σχέσης διοίκησης – διοικουμένου. Η «πρώτη φορά» αυτή επιλογή δημιουργεί το δεδομένο να καλούνται Αξιωματικοί, Διοικητές, να τεθούν υπό τις εντολές Αξιωματικών μέχρι και 7 τάξεις νεοτέρων τους.

Επίσης επαναλήφθηκε η προαγωγή Αξιωματικών, σε ανώτατους βαθμούς με ελάχιστο συνολικό χρόνο υπηρεσίας 18 έτη, γεγονός το οποίο ο κ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτο και προς τούτο είχε συστήσει επιτροπή για την θεσμική αλλαγή του και μάλιστα με χρόνο υλοποίησης προ των κρίσεων. Παρόλα αυτά ως φανατικά καλοπροαίρετοι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επιλογές των Συμβουλίων Κρίσεων, κινήθηκαν αυστηρά στα πλαίσια του νομικού θεσμικού πλαισίου, εξετάζοντας τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα των κρινόμενων και δεν υπεισήλθαν σκοποί προσπορισμού οφέλους σε τρίτους ή βλαπτική πρόθεση κατά του Δημοσίου Συμφέροντος. Βέβαια η παράλειψη δεκάδων Αξιωματικών, έχει προκαλέσει ήδη βλάβη στο καθένα από αυτούς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι κάθε βαθμού, πέρα από την διοικητική ή πειθαρχική ευθύνη κατά τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα, έχουν και προσωπική, ποινική και αστική ευθύνη, όταν παραβαίνουν το καθήκον τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα σχετικά. Ευελπιστούμε ότι τα Αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, που θα κρίνουν σε δεύτερο βαθμό, τους συναδέλφους που θα προσφύγουν, να αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα.

Θα επισημάνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, παρά τις δεσμεύσεις, αλλά και τις συνεχείς δηλώσεις περί της ανάγκης αλλαγής του πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του ΠΣ και φέτος για δεύτερη χρονιά, επανέλαβε δραματικά για μας, τον εαυτό της.

Λέει μόνο, αλλά δεν πράττει και συνάμα πράττει αντίθετα των λεγομένων της.

Τέλος στους αφυπηρετήσαντες συναδέλφους, ευχόμαστε υγεία και δύναμη για την επιβίωση με τις συντάξεις-φιλοδώρημα, που θα λάβουν με το νέο μνημονιακό ασφαλιστικό. Στους νεοπροαχθέντες συναδέλφους, ευχόμαστε καλή επιτυχία και προπάντων καλή τύχη στα νέα τους καθήκοντα.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη παρέμβαση, να υπενθυμίσουμε λίγες λέξεις του μεγάλου διανοητή Σου Τζου: «Στις επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις, οι μαχητές χρειάζονται ΗΓΕΤΗ να ανοίγει το Δρόμο, να τους πείθει να έχουν τους ίδιους στόχους με αυτόν, έτσι ώστε να μοιράζονται τον θάνατο και τη ζωή χωρίς τον φόβο του κινδύνου και της προδοσίας. Ο ηγέτης τους καθοδηγεί και τους διδάσκει». Η ομοιότητα προς σημερινά πρόσωπα και πράξεις είναι ή δεν είναι, εντελώς τυχαία».


του Σωτηρη Σκουλούδη
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.