Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες
Περίπου 1500 άνθρωποι διασώθηκαν, από σκάφη, στη Μεσόγειο, τις τελευταίες ημέρες, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι διασώσεις έγιναν από την ιταλική ακτοφυλακή σε συντονισμό με την Frontex, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.


Από τις αρχές του 2017, στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου έφθασαν περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ιταλία 2.353 και στην Ελλάδα 698. Οι νεκροί και αγνοούμενοι για το ίδιο διάστημα ανέρχονται στους 46.

Στον απόηχο ενός τουλάχιστον ναυαγίου, που έγινε γνωστό, οκτώ πτώματα ανασύρθηκαν από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, το Σάββατο (14 Ιανουαρίου) ένα γαλλικό πλοίο που επιχειρούσε στην περιοχή, υπό την Frontex, προέβη στον εντοπισμό και τη διάσωση τεσσάρων ατόμων στα ανοιχτά της θάλασσας, περίπου 30-40 ναυτικά μίλια (48- 64 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από τους επιζώντες, μέσα στο πλοιάριο που ανετράπη σε απόσταση περίπου 30-40 ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές, μεταξύ της Τρίπολης και της Μισουράτα, βρίσκονταν τουλάχιστον 100 άτομα. Το Σάββατο το βράδυ, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε ακόμα 34 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου σε απόσταση 55 περίπου ναυτικών μιλίων από τη λιβυκή ακτή.

Οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν, επιπλέον, ότι τρεις επιζώντες από μια άλλη επιχείρηση διάσωσης, κατέληξαν τελικά από υποθερμία, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από ασφυξία εν πλω, σε ένα πλοιάριο.

Οι επιζώντες και τα θύματα από τις επιχειρήσεις διάσωσης των τελευταίων ημερών, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στη Λαμπεντούζα και την Κυριακή στο λιμάνι της Μεσίνα, στη βορειοανατολική πλευρά της Σικελίας. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε στήριξη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και σε όσα χρειάστηκε να γίνουν για τους εκλιπόντες.

«Οι επιζώντες έχουν υποστεί ασύλληπτη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία» περιγράφει στην ανακοίνωση ο Vincent Cochetel, διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπάτης Αρμοστείας, προσθέτοντας, ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Η περασμένη χρονιά ήταν η πλέον θανατηφόρα που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 5.000 καταγεγραμμένους θανάτους. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων ήταν 3.771 άτομα.

«Αυτό το θανατηφόρο ξεκίνημα του 2017» καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να ενισχύσουν τα κράτη τους νόμιμους τρόπους εισδοχής για τους πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες και η οικογενειακή επανένωση, ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια και να καταφεύγουν σε δίκτυα διακινητών».
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.