Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Δελτία τύπου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Νο 1 & 2 & 3 (24-12-2016)-Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων στο Φαρμακονήσι
-Συλλήψεις αλλοδαπών στην Πάτρα
-Σύλληψη ναυτικού στην Πάτρα
-Μηχανική βλάβη σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο Λαύριο
-Προσάραξη Α/Κ-Π/Κ σκάφους στο Πορτοχέλι
-Βλάβη στο Ε/Γ-Υ/Γ ''ΑΘΗΝΑ'' στην Αίγινα 
-Θάνατος ανδρός στην Ελευσίνα
-Διακομιδή ασθενούς
-Προσάραξη Φ/Γ πλοίου στην Άνδρο


Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα τεσσάρων (34) προσφύγων προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη ν. Φαρμακονησίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

*****

Στη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

*****

Στη σύλληψη ενός 35χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

*****

Για πλαστογραφία και απάτη συνελήφθη ένας 39χρονος ναυτικός, πρωινές ώρες χθες, από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πάτρας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον Οίκο Ναύτου Πάτρας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε παραποιημένο ναυτικό φυλλάδιο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω ναυτικό φυλλάδιο.

*****

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, μεσημβρινές ώρες χθες, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ'' Ν.Π. 10415, για περιστατικό μηχανικής βλάβης στη δεξιά κύρια μηχανή, ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. έξωθεν του λιμένα Λαυρίου.
Το ανωτέρω πλοίο, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Καβάλα προς Λήμνο – Άγιο Ευστράτιο – Λαύριο, κατέπλευσε με τη λειτουργία της αριστερής κύριας μηχανής στο λιμένα Λαυρίου, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 103 επιβάτες, 14 Ι.Χ. και τα 41 Φ/Γ.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ'', ενώ στη συνέχεια, κατόπιν αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, του επετράπη.

 *****
 Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πορτοχελίου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης του Α/Κ-Π/Κ σκάφους ''ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ'' Ν.Ν. 362 στη θαλάσσια περιοχή ''ΜΠΑΛΤΙΖΑ'' Πορτοχελίου.
Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσαν ότι το εν λόγω σκάφος είχε προσαράξει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία ''ΜΠΑΛΤΙΖΑ'', σε απόσταση περίπου πέντε (05) μέτρων από την ακτή.
Σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη – Κυβερνήτη το σκάφος είχε νωρίτερα προσκρούσει σε βραχώδη ακτή με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρής εισροής υδάτων, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, ενώ στη συνέχεια το σκάφος κινήθηκε με ιδίες δυνάμεις  προς την εν λόγω παραλία όπου προσάραξε.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό τμήμα Πορτοχελίου του Λιμεναρχείου Ναυπλίου.
*****
Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αίγινας, πρωινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Υ/Γ ''ΑΘΗΝΑ'' Ν.Π. 9824, ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης προγραμματισμένου δρομολογίου από την Αίγινα για Πειραιά με έντεκα (11) επιβάτες, διαπιστώθηκε βλάβη.
Ανωτέρω πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αίγινας με συμβατική πλεύση, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του, οι οποίοι  προωθήθηκαν με μέριμνα της εταιρείας.
Το ανωτέρω πλοίο επιθεωρήθηκε από μηχανικό του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων λιμένα Αίγινας και από ιδιώτη δύτη όπου διαπιστώθηκαν κραδασμοί στο αξονικό σύστημα της δεξιάς κύριας μηχανής και από το Λιμεναρχείο Αίγινας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΑΘΗΝΑ'' μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.
*****
Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την παραλία Ελευσίνας περιοχή «ΦΟΝΙΑ» Αττικής, 62χρονος.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Αθηνών για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από το λιμένα  Σκοπέλου στο λιμένα Βόλου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΙΙ» Ν.Σ. 32, 68χρονος αλλοδαπός, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
*****
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Άνδρου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του M/V ''CABRERA'' σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα (09) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Άνδρου.
Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 Μετρικούς Τόνους σιδηρονικέλιο. 
Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή προς εντοπισμό του ανωτέρω πλοίου,  ενώ λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση του εν λόγω πλοίου με πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθως, τα μέλη του πληρώματος του Φ/Γ πλοίου περισυνελέχθησαν με ασφάλεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν αρχικά στο «ΚΟΤΡΩΝΙ» Μαραθώνα και στη συνέχεια με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ επτά (07) εξ’ αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ και δύο (02) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός, για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.
Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει δύο (02) Ρ/Κ πλοία, ενώ το προσαραγμένο πλοίο καλύπτεται στην μεγαλύτερη του έκταση από θάλασσα, με  προεξέχοντα τμήματα μέρος χώρου ενδιαίτησης και πρωραίου τμήματος αυτού.
Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης και από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής που βρίσκονται πλησίον  σημείου συμβάντος, παρατηρήθηκε αποχρωματισμός θαλάσσιας ζώνης έκτασης περίπου 500 τ.μ. με οσμή πετρελαίου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε κηλίδα μικρής έκτασης από εκφεύγοντα καύσιμα του πλοίου σε παρακείμενη ακτή και άμεσα   τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα για την ανάκτηση των πετρελαιοειδών.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Άνδρου, ενώ εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν  με νεότερο δελτίο τύπου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.