Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

UTC ΩΡΑ (ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ)

Στην μετεωρολογία είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται η ώρα UTC. Για να μετατρέψετε απο UTC σε τοπική ώρα Ελλάδας προσθέστε 3 ώρες το καλοκαίρι (θερινή ώρα) και 2 ώρες το χειμώνα (χειμερινή ώρα). 

Ο κόσμος χωρίζεται σε 24 ζώνες ώρας με πλάτος 15º η καθεμιά. Η μέση της ζώνης 0 περνάει από τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς κι έτσι λέγεται επίσης Μέση Ώρα Γκρίνουιτς (GMT) ή, επισήμως, Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC). Από αυτή τη ζώνη υπάρχουν άλλες ζώνες που αριθμούνται ως +1 έως +12 στα ανατολικά της UTC και από -1 έως -12 στα δυτικά. Η γραμμή ανάμεσα στο +12 και στο -12 είναι η Διεθνείς Γραμμή Αλλαγής Ημερομηνίας. Κάποιες χώρες δεν ακολουθούν αυστηρά αυτό το προτεινόμενο σύστημα και έχουν δικές τους ζώνες ωρών (π.χ. η Ινδία έχει τη ζώνη ώρας +5 ώρες και 30 λεπτά, ενώ το Νεπάλ έχει 5 ώρες και 45 λεπτά). Πολλές χώρες χρησιμοποιούν το σύστημα της θερινής ώεας που ξεκινάει την άνοιξη.

Κάθε πλοίο έχει τη δική του τοπική ώρα. Συνήθως είναι ίδια με την ώρα της χώρας στην οποία βρίσκεται, αλλά όταν το πλοίο πλέει μεταξύ λιμανιών με διαφορετικές ζώνες ώρας ο καπετάνιος αποφασίσει την τρέχουσα τοπική ώρα. Οι χειριστές ραδιοτηλεφωνίας πρέπει να γνωρίζουν τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC), που παλιά ήταν γνωστή ως GMT. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και στις τοπικές επικοινωνίες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται η UTC, που κατά την επικοινωνία μπορεί να συντομευτεί χρησιμοποιώντας το Ζ αντί για το UTC. π.χ. "ΕΝΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΕΣΣΕΑ ΕΞΙ ΖΟΥΛΟΥ" για το 1446 UTC.

Μόνο οι αυστηρά τοπικές εκπομπές τοπικής σημασίας μπορούν να χρησιμοποιούν την τοπική ώρα και κάθε αναφορά στην ώρα θα πρέπει να ακολουθείται από την έκφραση "τοπική ώρα". Για παράδειγμα, η 1:36 π.μ. τοπική ώρα θα πρέπει να εκφραστει ως 1336, "ΕΝΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ ΕΞΙ: τοπική ώρα".

Ζώνη ώρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ζώνες ώρας ή ωριαίες άτρακτοι είναι περιοχές της Γης που έχουν θεσμοθετήσει την ίδια ώρα που αναφέρεται ως τοπική ώρα. Παλιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την τοπική ηλιακή ώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση της ώρας από πόλη σε πόλη. Καθώς οι τηλεπικοινωνίες βελτιώνονταν και οι σιδηρόδρομοι επεκτείνονταν αυτό γινόταν όλο και πιο αντιληπτό. Οι ζώνες ώρας διόρθωσαν μερικώς το πρόβλημα θέτοντας τα ρολόγια μιας περιοχής στην ίδια μέση ηλιακή ώρα. Οι ζώνες ώρας γενικά έχουν κέντρο τους μεσημβρινούς του μήκους που είναι πολλαπλάσιο των 15° κι έτσι οι γειτονικές ζώνες ώρας έχουν διαφορά μεταξύ τους μία ώρα. Παρ'όλα αυτά η μία ώρα διαφοράς δεν είναι καθολική, καθώς το σχήμα των ζωνών ώρας είναι ακανόνιστο επειδή συνήθως ακολουθούν τα σύνορα επαρχιών ή κρατών.
Όλες οι ζώνες ώρας ορίζονται σε σχέση με την Coordinated Universal Time (UTC). Το σημείο αναφοράς των ζωνών ώρας είναι ο Πρώτος Μεσημβρινός (γεωγρ. μήκος 0°) που περνά από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο). Για το λόγο αυτό πολλές φορές ο όρος Μέση Ώρα Γκρίνουιτς (GMT) συχνά χρησιμοποιείται (π.χ. από το BBC) για να αναφερθεί μια "βασική ώρα" με την οποία όλες οι άλλες ζώνες ώρας είναι σχετικές. Ο όρος UTC πάντως είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για τον χρόνο που ορίζεται από ατομικές μετρήσεις χρόνου ξέχωρα από την ώρα που ορίζεται από αστρονομικές παρατηρήσεις που γίνονταν παλιότερα στο Γκρίνουιτς.
Οι ζώνες ώρας είναι 24 στο σύνολο με 15° εύρος η καθεμία. Κάθε κράτος ακολουθεί την επίσημη ώρα της ζώνης στην οποία βρίσκεται. Σε περίπτωση που μία χώρα εκτείνεται σε δύο ζώνες ακολουθείται η ώρα της ζώνης στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας.[1] Πολλές χώρες όμως δεν υιοθετούν την ζώνη που αντιστοιχεί στον μεσημβρινό που περνά από εκεί, αλλά κάποιον στα ανατολικά ή τα δυτικά. Έτσι η Ισπανία και η Γαλλία παρότι ο Πρώτος Μεσημβρινός περνά από τις χώρες τους χρησιμοποιούν την μέση ηλιακή ώρα των 15 μοιρών ανατολικά (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) αντί των 0 μοιρών (Μέση Ώρα Γκρίνουιτς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για την καλύτερη ανάγνωση, τα σχόλια να γίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Υβριστικά και με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.